15 vuotta OKSA-työtä – haastattelussa Totti Tuhkanen

Riina Kosunen

Totti Tuhkanen

Opetus- ja koulutussanastoa (OKSA) on laadittu opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM) toimeksiannosta vuodesta 2010 alkaen. Tänä aikana OKSAn erilaisten työryhmien kokouksia on ehditty pitää noin 300 ja työryhmien kokoustyöskentelyyn on osallistunut yli 130 asiantuntijaa. Mutta millaista on olla mukana OKSA-sanastotyössä? OKSA-työn pitkäaikainen terminologi Riina Kosunen haastatteli OKSA-sanastojaokseen ja moneen teemakohtaiseen sanastotyöryhmään kuuluvaa erikoissuunnittelija Totti Tuhkasta Turun yliopistosta.

Sanastokeskus 50 vuotta – tie terminologian moniosaajaksi

Sirpa Suhonen & Seija Suonuuti

Sanastokeskus juhlii tänä vuonna 50-vuotista taivaltaan. Jo 50 vuotta sitten tunnistettiin tarve systemaattiselle sanastotyölle, ja vuosien varrella Sanastokeskus on tuonut oman panoksensa yhteentoimivuuden edistämiseksi. Aluksi ymmärrystä luotiin ihmisten välille laatimalla erikoisalojen sanastoja, mutta varsinkin 2000-luvulla on korostunut tietojärjestelmien välinen yhteentoimivuus.

Kelan terminologinen sanasto – selkeää viestintää sosiaaliturvasta

Sirpa Suhonen

Kela ja Sanastokeskus ovat tehneet jo pitkään sanastotyötä yhdessä. Sanastotyön tavoitteena on alusta asti ollut yhtenäistää, vakiinnuttaa ja selkeyttää Kelan käsitteistöä sekä edistää Kelan ja sen asiakkaiden ja yhteistyökumppaneiden välistä viestintää ja tiedonvaihtoa järjestelmällisen sanastotyön avulla.

Miten pieni on pieni osaamiskokonaisuus? Opetus- ja koulutussanaston kolmas laitos kehityksen pyörteissä

Riina Kosunen

Opetus- ja koulutussanastoa (OKSA) on tehty yhtäjaksoisesti pian jo 15 vuotta. OKSAn tuorein julkaisu, kolmas laitos, näki päivänvalon huhtikuussa 2024. Edellisestä julkaisusta ehti vierähtää kolmisen vuotta, ja siinä ajassa OKSA sai jälleen niin pituutta kuin paksuuttakin.

Tuhansia käsitteitä ja kymmeniä työpajoja: MAO/TAO-ontologia on pitkäkestoisen yhteistyön tulos

Päivi Kouki

MAO/TAO on museoalan ja taideteollisuusalan käsitteistöön keskittynyt erikoisontologia, jonka juuret juontavat suomalaisen ontologiatyön alkuvaiheisiin 2000-luvun alkuun. MAO (Museoalan ontologia) ja TAO (Taideteollisuusalan ontologia) kehitettiin MuseoSuomi- ja FinnONTO-hankkeissa, ja yhdistelmäontologia MAO/TAO julkaistiin ensimmäisen kerran ONKI-ontologiakirjastossa vuonna 2004. MAO/TAOn ylläpitämisestä vastaa Museovirasto, joka on ollut alusta asti mukana MAOn kehittämisessä.

Tilaa syöte Terminfo RSS