Katri Seppälä
Päättymistään lähestyvä vuosi on ollut Sanastokeskuksen juhlavuosi, sillä yhdistyksen perustamisesta on tullut kuluneeksi 50 vuotta. Pääosin juhlavuosi on täyttynyt tavanomaisista tehtävistä, mutta pystyimme myös toteuttamaan joitain uudistuksia, jotka toivottavasti tukevat työtämme myös tulevaisuudessa.
Alkusyksystä valmistui Sanastotyön oppaan 3. korjattu painos. Päivitystyössä laajin sisällöllinen uudistus oli UML-kieleen perustuvien käsitejärjestelmäkaavioiden lisääminen oppaaseen, mutta myös joitain esimerkkejä muokattiin. Lisäksi termejä vaihdettiin tai lisättiin, jotta ne vastaisivat nykykäytäntöä. Oppaan käytön kannalta merkittävin muutos on kuitenkin se, että opas on nyt tarjolla PDF-muodossa Sanastokeskuksen sivustolla. Kaikki kiinnostuneet pääsevät siis helposti perehtymään sanastotyön perusteisiin.
Toisena tiedonvälitykseen liittyvänä kehitystehtävänä toteutimme tänä vuonna sivustomme ulkoasu-uudistuksen, jonka myötä kehitimme sivuston rakennetta ja sisällön esittämistapaa. Toivottavasti tarjolla oleva tieto Sanastokeskuksesta, palveluistamme ja julkaisuistamme sekä sanasto- ja ontologiatyöstä löytyy nyt entistäkin helpommin.
Juhlavuoden kohokohta oli syyskuun puolivälissä järjestetty juhlaseminaari, jonka teemana oli Sanastokeskuksen rooli yhteentoimivuuden tukena. Vaikka semanttinen yhteentoimivuus -termi ei ollut käytössä Sanastokeskusta perustettaessa, systemaattisen sanastotyön tavoite on aina ollut tiedon siirron sujuvoittaminen. Kun sanastoyhteistyössä on sovittu, missä merkityksessä termejä käytetään, voidaan varmistaa, etteivät eri käyttäjät (ihmiset tai järjestelmät) tulkitse tietoja eri käyttöyhteyksissä eri tavalla. Viime vuosina Sanastokeskuksen projektit ovat enenevässä määrin liittyneet kehityshankkeisiin, joissa sanastotyön tehtävänä on ollut tukea toiminnan kehittämistä. Näihin liittyen saimme seminaariimme asiakkaittemme esityksiä siitä, miten sanastotyötä on hyödynnetty sosiaalialan, rakennetun ympäristön ja valtionavustustoiminnan tiedonhallinnan tukena.
Tämän lehden artikkeleissa jatketaan Sanastokeskuksen pitkäaikaisten sanasto- ja ontologiaprojektien esittelyjä Kelan terminologisen sanaston, Opetus- ja koulutussanaston (OKSA) ja MAO/TAO-ontologian osalta. Vaikka sanasto- ja ontologiatyö on usein projektiluonteista, näissä tapauksissa työtä on voitu jatkaa pitkäjänteisesti sanastojen pitämiseksi ajan tasalla. Lisäksi mukana on kattava katsaus Sanastokeskuksen toimintaan kuluneilta vuosilta.
Mukavia lukuhetkiä!
Kirjoittajasta:
Katri Seppälä on Sanastokeskuksen johtaja ja Terminfon päätoimittaja.