Termiharava

Näin koulujen alettua Termiharavassa perehdytään kouluissa käytettävään uuteen tekniikkaan liittyviin termeihin.

interaktiivinen valkotaulu
Interaktiivinen valkotaulu (engl. interactive whiteboard, ruots. interaktiv skrivtavla) on laite, joka mahdollistaa tietokoneen käytön projektorin heijastamasta kuvasta. Interaktiivista valkotaulua käytetään yleensä sormella tai erikoiskynällä, jolla voi piirtää, tehdä merkintöjä tai kirjoittaa tekstiä. Tehdyt muutokset voidaan tallentaa tietokoneelle. Interaktiivisia valkotauluja käytetään opetuksen lisäksi esimerkiksi yritysten neuvottelutiloissa.

Käsitteelle ei ole vielä vakiintunutta suomenkielistä termiä, vaan siitä kutsutaan interaktiivisen valkotaulun lisäksi älytauluksi, interaktiiviseksi esitystauluksi ja aktiivitauluksi.

dokumenttikamera
Dokumenttikamera (engl. document camera, visual presenter, digital visualiser, digital overhead, docucam, ruots. dokumentkamera) on laite, joka lähettää asiakirjasta tai esineestä kuvaa esimerkiksi dataprojektorille näytettäväksi. Dokumenttikameralla voi myös suurentaa kuvaa, jolloin se toimii mikroskoopin tapaan.

dataprojektori
Dataprojektori tai videoprojektori (engl. digital projector, ruots. dataprojektor, videoprojektor) on laite, jolla heijastetaan kuvaa valkokankaalle tai muulle sopivalle pinnalle. Kuvasignaalin lähteenä voi olla esimerkiksi tietokone, dokumenttikamera tai DVD-soitin.

verkkoprojektori
Verkkoprojektori (engl. network projector, ruots. nätverksprojektor) on dataprojektori, joka on yhdistetty langattoman tai lankaverkon kautta lähiverkkoon. Verkkoprojektoriin voidaan muodostaa yhteys ja sitä voidaan käyttää etäältä verkkoyhteyden kautta.

lähiprojektori
Lähiprojektori (lähiprojisointiprojektori, engl. short throw projector, ruots. kortskjutande projektor) on dataprojektori, jonka voi sijoittaa hyvin lähelle valkokangasta tai muuta pintaa.

piirtopöytä
Piirtopöytä (piirustuslauta, piirustuspöytä, engl. graphics tablet, digitising tablet, graphics pad, drawing tablet, ruots. digitalt ritbord) on tietokoneen tasomainen oheislaite, jonka pinnalle piirretty jälki siirtyy tietokoneelle. Piirtopöytää käytetään erityisellä kynällä.

Piirtopöytää on käytetty alun perin pääasiassa graafisten töiden tekoon, mutta se on näppärä apuväline myös opetuksessa.