Terminfo-lehden arkistot verkossa

Anu Ylisalmi

Mikä oli ajankohtaista sanastotyön ja terminologian alalla vuosikymmen tai pari sitten? Minkälaisia termikysymyksiä pohdittiin eri aikoina? Minkä näköinen Terminfo-lehti oli menneinä vuosikymmeninä? Mikä oli lehden alkuperäinen nimi? Muun muassa näihin kysymyksiin saa vastauksen Terminfon sähköisestä arkistosta.

Sanastokeskuksen jäsen- ja tiedotuslehti Terminfo on ilmestynyt vuodesta 1980 lähtien (ks. myös lehden historiikki). Vuodesta 2010 Terminfo on ilmestynyt myös verkkolehtenä. Aluksi verkkolehti oli vain painetun lehden tilaajien luettavissa, mutta Sanastokeskuksen luovuttua painetun lehden julkaisusta vuonna 2015 Terminfo on ilmestynyt kaikille avoimena verkkolehtenä. Kaikki verkkolehtenä ilmestyneet numerot ovat olleet vapaasti luettavissa Terminfon sivuilla. Vanhoihin lehtiin pääsee Arkisto-välilehden kautta.

Nyt Terminfon lehtiarkistoa täydennetään vanhoilla painetuilla lehdillä. Terminfon sähköiseen arkistoon on tarkoitus koota lehden kaikki painetut numerot vuodesta 1980 aina vuoteen 2009 asti, jolloin lehden julkaiseminen verkkolehtenä alkoi. Lehdet julkaistaan PDF-muodossa. Uudemmat lehdet on tallennettu suoraan taitto-ohjelmasta PDF-muotoon ja vanhemmat lehdet on skannattu. Lehtiarkistossa lehdet ovat ilmestymisjärjestyksessä uusimmasta vanhimpaan. Jokaisella lehden numerolla on oma sivunsa, jolla on lueteltu kyseisen numeron artikkelit.

Terminfon lehtiarkisto julkaistaan kolmessa erässä vuosikymmen kerrallaan. Tässä joulun alla julkaistussa ensimmäisessä erässä julkaistiin vuosina 2000–2009 ilmestyneet lehdet, tammikuussa julkaistaan lehdet vuosilta 1990–1999 ja helmikuussa lehdet vuosilta 1980–1989.

Kirjoittajasta:
Anu Ylisalmi on Sanastokeskuksen terminologi ja Terminfon toimitussihteeri.

Lisää uusi kommentti

Filtered HTML

  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.