Kirjallisuutta

Städteknisk ordlista (TNC 105)

Ruotsalainen Terminologicentrum TNC on julkaissut uudistetun laitoksen vuonna 2002 julkaistusta sanastosta Städteknisk ordlista (TNC 101).

Nyt julkaistu uusi laitos on jo kolmas TNC:n julkaisema siivousalaa käsittelevä sanasto. Sanasto on tarkoitettu esimerkiksi esimerkiksi kuntien ja kiinteistöosakeyhtiöiden käyttöön sekä siivouspalvelujen hankinnasta vastaaville. Sen on määrä yhteinäistää alalla käytettyä termistöä ja näin ehkäistä väärinkäsityksiä.

Sanastossa käsitellään siivousalan eri osa-alueita, kuten puhdistusaineita, siivousvälineitä ja -tekniikoita. Se sisältää noin 250 ruotsinkielistä termiä, joille annetaan ruotsinkieliset määritelmät sekä englannin-, tanskan-, norjan- ja suomenkieliset vastineet.

Sanaston voi tilata 413 kruunun hintaan TNC:n verkkokaupasta.

Städteknisk ordlista (TNC 105).
Terminologicentrum TNC, 2015. ISBN 978-91-7196-105-1.

Utrikes namnbok

Ruotsin ulkoasiainministeriö on julkaissut uudistetun laitoksen Utrikes namnbokista.

Utrikes namnbok sisältää Ruotsin virastojen ja organisaatioiden nimiä, virkanimikkeitä sekä maiden ja EU-elinten nimiä. Teoksen uudistaminen tuli ajankohtaiseksi, koska ruotsalaisia ministerejä ja ministeriöitä nimettiin hiljattain uudelleen. Lisäksi joitakin Ruotsin viranomaisia on uudelleenorganisoitu tai lakkautettu ja toisaalta uusia perustettu.

Organisaatioiden nimet annetaan ruotsin lisäksi kuudella muulla kielellä: englanniksi, suomeksi, ranskaksi, saksaksi, espanjaksi ja venäjäksi. Julkaisu sopii apuvälineeksi esimerkiksi toimittajille, kääntäjille tai virkamiehille, jotka työssään kirjoittavat ruotsalaista yhteiskuntaa koskevia tekstejä. Utrikes namnbok on ladattavissa PDF-tiedostona Ruotsin Hallituksen kanslian verkkosivustolta.

Utrikes namnbok, 10. uudistettu painos.
Utrikesdepartementet, Stockholm 2015. 100 s.