Pääkirjoitus: Digitalisaatiota tukemassa

Katri Seppälä

Keväällä koronapandemian jatkuessa mietimme Sanastokeskuksen iltapäiväkahvilla määritelmää käsitteelle uusi normaali, koska termiä oli käytetty viestinnässä runsaasti. Päädyimme ehdotukseen, jonka mukaan uusi normaali on uudenlainen tai aiemmin epätyypillisenä pidetty tilanne, josta on merkittävän yhteiskunnallisen muutoksen jälkeen tullut tavanomainen tai todennäköinen. Tuolloin toivoimme, että koronan synnyttämä uusi normaali väistyisi pian, mutta toisin on käynyt ja nyt moni niistäkin, jotka eivät yleensä menneitä haikaile, kaipaa paluuta ”vanhaan normaaliin”.

Mutta ei niin huonoa, ettei jotain hyvääkin. Digiloikkia on otettu, projekteja edistetty ja nyt mielessä ovat jo tulevan vuoden suunnitelmat. Yksi Sanastokeskuksen ensi vuoden isoista tehtävistä on Nordterm-tapahtuman järjestäminen, josta Sanastokeskus Nordtermin puheenjohtajana vastaa yhdessä Helsingin yliopiston kanssa. Kaksipäiväinen Nordterm-seminaari, jonka teemana on Käsitetyö ja tiedonhallinta, on tarkoitus järjestää 1.–2.6.2021 joko perinteisenä seminaarina tai webinaarina. Tarkempaa ja vähitellen täydentyvää tietoa tilaisuudesta löytyy sivustoltamme.

Pitkään sanastotyötä tehneenä en voi olla kuin innoissani nykyisistä projekteistamme. Tuntuu, että terminologisen käsitetyön sovellusalueet, jotka nykyisin yhä useammin liittyvät organisaatioiden toiminnan tai digitaalisten palvelujen suunnitteluun ja linkittyvät myös säädösvalmisteluun, tuovat käsitetyön hyödyt esiin aiempaa selvemmin. Valtionavustustoiminnan käsitetyö, josta projektisuunnittelija Satu Lindberg ja terminologi Mari Suhonen kertovat artikkelissaan, on erinomainen esimerkki tällaisista projekteista ja siitä, kuinka monipuolisesti käsitetyötä voidaan hyödyntää, kun sen merkitys on sisäistetty.

Museoalan ontologiatyö, josta terminologi Päivi Kouki kirjoittaa artikkelissaan, on puolestaan esimerkki siitä, kuinka alalla, jolla on pitkät perinteet ja selkeä tarve aineistojen kuvailulle, on vuosien ajan vähitellen kehitetty ontologiaa entistä kattavammaksi ja paremmin palvelevaksi välineeksi. Eikä kyse ole pelkästään alan asiantuntijoiden tarpeiden huomioimisesta, vaan myös yhteistyöstä harrastajien kanssa kuten Suomen arkeologisten löytöjen linkitetty tietokanta -projektissa. Myös ontologioiden pohjalta voidaan kehittää erilaisia digitaalisia palveluja, jotka esimerkiksi helpottavat eri toimijoiden välistä yhteistyötä.

Tällaisia projekteja kelpaa esitellä myös pohjoismaisille kollegoille – toivottavasti saamme monia kiinnostavia esitelmäehdotuksia ensi vuoden Nordterm-tapahtumaan. Tervetuloa mukaan!

P.S. Olethan huomannut, että voit tilata sähköposti-ilmoituksen uuden Terminfon ilmestymisestä? Tilaa Terminfo -linkki löytyy sivun oikeassa reunassa näkyvästä valikosta.

Kirjoittajasta:
Katri Seppälä on Sanastokeskuksen johtaja ja Terminfon päätoimittaja.

Lisää uusi kommentti

Filtered HTML

  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.