Kirjallisuutta

Avaimet selkokieleen

Ari Sainion toukokuussa 2022 ilmestynyt teos Avaimet selkokieleen on käytännönläheinen opas selkokielen periaatteisiin. Kirja antaa myös tietoa selkokielen soveltamiskohteista erityisesti tietoteksteissä.

Teoksessa on mukana runsaasti käytännön esimerkkejä muun muassa strategia- ja kriisiviestinnästä, museo- ja näyttelyteksteistä, sopimuksista ja kyselyistä. Yleiskielisten ja selkokielisten tekstien vertailu havainnollistaa, millaisia ohjeita selkomukauttajan tulee tuntea ja millaisia päätöksiä hänen täytyy osata ja uskaltaa tehdä.

Teos sopii kaikille selkokielestä kiinnostuneille, sekä edistyneille että aloitteleville selkokirjoittajille.

Ari Sainio on tehnyt pitkän uran selkokielen asiantuntijana ja selkotekstien tekijänä.

Teos maksaa 35 euroa Opikkeen verkkokaupassa.

Ari Sainio: Avaimet selkokieleen
Opike, Espoo 2022. 208 s. ISBN 978-951-580-777-9


Theoretical Perspectives on Terminology

Pamela Faberin ja Marie-Claude L’Hommen toimittama Theoretical Perspectives on Terminology: Explaining terms, concepts and specialized knowledge ilmestyi kesäkuussa 2022.

Teoksen tarkoituksena on tarjota yleiskatsaus erilaisiin terminologiaa koskeviin näkökulmiin aina Wüsteristä lähtien sekä esitellä muita terminologiseen tutkimukseen merkittävästi vaikuttaneita aiheita.

Nimekkäät tutkijat eri puolilta maailmaa ovat kirjoittaneet teoksen 23 artikkelia, joissa kuvaillaan vuosien mittaan kehitettyjä teoreettisia ja metodologisia periaatteita terminologisen tiedon kuvailuun, analysointiin ja esittämiseen.

Teosta myydään 105 euron hintaan John Benjaminsin verkkokaupassa.

Pamela Faber & Marie-Claude L’Homme (toim.): Theoretical Perspectives on Terminology: Explaining terms, concepts and specialized knowledge
John Benjamins, Amsterdam 2022. 598 s. ISBN 978-90-272-1106-4


Suomen etymologinen sanakirja

Kotimaisten kielten keskus on julkaissut lokakuussa 2022 Klaas Ruppelin toimittaman Suomen etymologisen sanakirjan verkkosanakirjana. Sanakirja kertoo kattavasti suomen kielen sanojen alkuperästä. Verkkosanakirjassa on noin 56 000 hakusanaa, ja se tarjoaa ajantasaista tietoa lähes kaikista yleiskielen sanavartaloista.

Suomen etymologiseen sanakirjaan sisältyvät aiemmin painettuina ilmestyneet teokset Suomen sanojen alkuperä. Etymologinen sanakirja. 1–3 (1992–2000) ja Stadin slangin etymologinen sanakirja (2021). Kokonaisuutta täydentää tätä julkaisua varten laadittu noin 7 500 sanan laajuinen Etymologinen täydennysosa (2022).

Kokonaisuus on helposti käytettävissä yhteisen haun ja hakusanaluettelon avulla. Suomen sanojen alkuperä -teoksesta peräisin olevien tietojen yhteyteen on paikoin lisätty kommentteja, joissa kerrotaan teoksen ilmestymisen jälkeisistä tutkimustuloksista.

Sanakirja on vapaasti käytettävissä Kotimaisten kielten keskuksen verkkosivuilla.

Suomen etymologinen sanakirja
Kotimaisten kielten keskus, Helsinki


Kielitoimiston sanakirja

Kotimaisten kielten keskus on julkaissut marraskuussa 2022 uuden päivitetyn version Kielitoimiston sanakirjasta. Sanakirjaan on lisätty satoja uusia hakusanoja, kuten aikakatkaisu, huisi, kontribuutio, luontokato, mokkapala, monipaikkainen ja trendata.

Päivityksen yhteydessä liki tuhanteen jo olemassa olevaan sana-artikkeliin on tehty muutoksia. Osa sanoista on saanut uusia merkityksiä, toiset taas ovat muuttuneet tyyliarvoltaan. Myös kielenhuollon suosituksiin tehtävät muutokset näkyvät Kielitoimiston sanakirjassa.

Kielitoimiston sanakirjan tuorein päivitys nostaa sanakirjan hakusanojen kokonaismäärän yli 104 000:een.

Kielitoimiston sanakirja on verkossa vapaasti kaikkien käytettävissä.

Kielitoimiston sanakirja
Kotimaisten kielten keskus, Helsinki


Lisää uusi kommentti

Filtered HTML

  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Plain text

  • HTML-merkit ovat kiellettyjä.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.