Kirjallisuutta

IFRS- ja ISA-termistö

KHT-yhdistys on julkaissut päivitetyn ja täydennetyn version ensimmäisen kerran vuonna 2008 ilmestyneestä IFRS- ja ISA-termistöstä. Termistö sisältää noin 1600 kansainvälisiin tilinpäätösstandardeihin liittyvää hakusanaa ja noin 700 kansainvälisiin tilintarkastusstandardeihin liittyvää hakusanaa.

Termistö koostuu kahdesta osasta: IFRS-standardien termistö ja ISA-termistö. Molemmissa osissa on erikseen suomi–englanti- ja englanti–suomi-osiot, joissa sanat on esitetty aakkosjärjestyksessä. Termistö ei sisällä määritelmiä.

Termistöt on laadittu kahden asiantuntijaryhmän työn tuloksena samalla, kun IFRS:n ja IFACin antamia ohjeistuksia on käännetty suomeksi.

IFRS- ja ISA-termistö on myynnissä kirjakaupoissa ja KHT-Median verkkokaupassa (www.kht-media.fi) noin 60 euron hintaan. KHT-Mediasta voi tilata teoksen kirjan lisäksi myös CD-ROM-levynä.

IFRS- ja ISA-termistö. Kansainvälisten tilinpäätös- ja tilintarkastusstandardien keskeinen termistö. Englanti–suomi–englanti
KHT-Media, Helsinki 2011. 136 s. ISBN 978-952-218-080-3

Aaloesta öljypuuhun

Kaisa Häkkinen ja Terttu Lempiäinen ovat koonneet teokseensa Aaloesta öljypuuhun. Suomen kielellä mainittuja kasveja Agricolan aikaan tietoja 70 kasvista, jotka Mikael Agricola on maininnut nimeltä teksteissään.

Jokaisesta kasvista kerrotaan, missä yhteydessä ja miten Agricola on sen maininnut, sekä kasvin nimen etymologia. Lisäksi artikkelit sisältävät kasvitieteellisen osion, josta selviävät muun muassa kyseisen kasvin ominaisuudet, levinneisyys ja erilaiset käyttötavat. Kasvit on kirjassa jaettu viiteen osioon: mauste- ja rohdoskasvit, eksoottiset puut ja pensaat, koristekasvit, kotimaiset hyötykasvit sekä kotimaiset luonnonkasvit. Kirjan hakemisto tarjoaa lukijalle selkeän yhteyden nykykielen ja Agricolan ajan kasvinimistön välille.

Teosta elävöittävät Agricolan ajanmukaiset kuvitukset, joiden tärkein lähde on Leonhart Fuchsin vuonna 1542 latinaksi julkaisema kasviopas De historia stirpium (Kasvien historia).

Aaloesta öljypuuhun -teos on kielitieteilevien puutarhurien ykkösvalinta, sillä siinä yhdistyy laadukkaasti kaksi tieteenalaa. Teoksen voi ostaa kirjakaupoista noin 40 euron hintaan.

Kaisa Häkkinen & Terttu Lempiäinen: Aaloesta öljypuuhun. Suomen kielellä mainittuja kasveja Agricolan aikaan
Teos, Helsinki 2011. 302 s. ISBN 978-951-851-358-5

Sähköteknillinen sanasto. Osa 581: Elektroniikkalaitteiden sähkömekaaniset komponentit

Suomen Standardisoimisliitto SFS on julkaissut maaliskuussa 2011 standardin SFS-IEC 60050-581 Sähköteknillinen sanasto. Osa 581: Elektroniikkalaitteiden sähkömekaaniset komponentit.

Standardi sisältää termit 296 käsitteelle, jotka kuvaavat elektronisissa laitteissa käytettyjä sähkömekaanisia komponentteja: sähkömekaanisten komponenttien osia, teknisiä ominaisuuksia, mekaanisia rakenteita sekä liittimiä ja niiden osia. Termit annetaan suomeksi, englanniksi, saksaksi ja ranskaksi. Lisäksi käsitteille annetaan englanninkieliset määritelmät.

Standardin voi tilata noin 90 euron hintaan Suomen Standardisoimisliitto SFS:n verkkokaupasta osoitteessa http://sales.sfs.fi.

SFS-IEC 60050-581 Sähköteknillinen sanasto. Osa 581: Elektroniikkalaitteiden sähkömekaaniset komponentit
Suomen Standardisoimisliitto SFS, Helsinki 2011. 90 s.

Suuri ällösanakirja

Jari Tammen laatima Suuri ällösanakirja kokoaa yhteen ärsytystä herättävät sanat masuasukista ylämummoon ja tahtotilasta karvalapseen.

Sanakirja sisältää 3500 hakusanaa selityksineen ja esimerkkilauseineen, jotka saavat paatuneimmankin kielipoliisin nauramaan. Lisäksi hakusanojen seassa on teemallisia inhotuslistoja. Aineistona on käytetty muun muassa internetin keskustelupalstoja sekä sosiaalista mediaa, paikkoja joissa kirjoitetaan puhuttua kieltä. Myös perinteiset painetut lehdet ovat antaneet osansa aineistoon.

Tämän sanakirjan avulla pysyy kärryillä siitä, mistä puhutaan ja saattaapa huomata syyllistyneensä itsekin ällösanoihin tai ylisöpöstelyihin. Suuri ällösanakirja ei kuitenkaan tuomitse, vaan muistuttaa kielemme rikkaudesta ja sananvapauteen liittyvästä vastuusta myös sietää toisten käyttämää kieltä. Tämä sanakirja on tehty sopivasti kieli poskessa, eikä sovellu huumorintajuttomille.

Jari Tammi on laatinut aiemmin muun muassa Suuren kirosanakirjan ja Suuren vertailusanakirjana.

Suuri ällösanakirja maksaa kirjakaupoissa noin 20 euroa.

Jari Tammi: Suuri ällösanakirja. Piinakiinaa pitkässä juoksussa
Pikku-idis, Helsinki 2011. 416 s. ISBN 978-952-9589-41-8